Colònia de Sant Pere

La Col√≤nia de Sant Pere, on es troba el¬†Casal de col√≤nies, √©s un nucli costaner de poc m√©s de 300 habitants, agregat al municipi, que en t√© uns 6.000. Es localitza en una esplanada litoral ampla delimitada pels terrenys de les possessions de Morell i Ses Pastores i pels de Sa Devesa de Ferrutx. Les muntanyes del mass√≠s d’Art√† actuen de murada interior, i l’√†rea es troba oberta de bat a bat a la badia d’Alc√ļdia. El paisatge que conforma aquest conjunt √©s magn√≠fic, i ha estat ponderat per escriptors com Rafael Ginard. De tra√ßat ortogonal, Sa Col√≤nia ha crescut de manera moderada a partir d’una col√≤nia agr√†ria de repoblament fundada a finals del segle XIX, amb pl√†nol dibuixat per l’agrimensor Antoni Bisquerra l’any 1880. Avui √©s zona residencial i tur√≠stica tranquil¬∑la, voltada de vinyes i ametllerars, allunyada del renou i l’atrafegament de la majoria dels indrets tur√≠stics de Mallorca.

A Sa Col√≤nia s’han desenvolupat d’altres nuclis residencials, com les urbanitzacions de Betlem, Montferrutx o S’Estanyol.

Les primeres fam√≠lies que es van instal¬∑lar a Sa Col√≤nia van construir un oratori petit dedicat a Sant Pere, i al 1951 es va beneir la nova esgl√©sia. Tot i l’advocaci√≥ del sant, la pesca no hi ha tengut mai una projecci√≥ comercial, i l’antic varador que datava de la d√®cada dels cinquanta, ple d’encant, ha estat substitu√Įt per un port esportiu que ha duit pol√®mica. El turisme de segona resid√®ncia va augmentar a partir dels anys seixanta, i a l’estiu, la poblaci√≥ de Sa Col√≤nia s’incrementa de forma considerable sense perdre per aix√≤ l’aire i la cad√®ncia dels antics nuclis d’estiueig.